Смути с горски плодове, спанак и какао

Понякога започвам деня с едно такова смути с горски плодове и какао, когато искам лека закуска.

Знам, знам – ще питате как можете да се закуси само с това.

Ако предпочитате стабилна, засищаща закуска, която предимно се дъвче, това не може да я замести, но пък може да я допълни. Обаче е перфектно за тези, които изобщо не закусват или предпочитат лекото сутрешно хапване. Ок, пийване.

Или следобедното освежаване. А може дори и леко да се разсъните заради какаото, все пак има маааалко кофеин в една лъжица какао. Затова Ви призовавам все пак да пробвате тази напитка сутринта.

Ако пък досега не сте опитвали смути със спанак и банан, трябва да знаете, че това е една от любимите ми комбинации. Вкусът на спанака се омекотява от този на банана, а сладостта на смутито се намалява, когато плодовете се комбинират със зеленчуци. Добавянето на какао и пресни горски плодове като малини или къпини го превръща в антиоксидантна бомба.

Съвет: консумирайте веднага за да се избегне допълнителното окисляване на съставките от въздуха.

Продукти за 700мл:

2 малки, добре узрели банана

1 ябълка

100гр малини или къпини

80-100гр пресен спанак (около 2 непълни чаши)

1с.л. какао

400мл вода

Приготвяне:

Слагаме всички съставки в блендера и включваме на средна степен за 15-10 секунди.

Особености:

  • Ако горските плодове са замразени, уверете се, че блендерът може да ги обработва или ги размрази за по-сигурно. Повечето блендери ще срещнат трудност с твърдите, замразени плодове и може дори да се счупят или изкривят ножчетата на уреда.
  • Към смутито може да се добави лъжица бадемово масло или тахан за да стане по-засищащо.
  • Има проучвания, че “течната закуска” под формата на смути, например, не засища толкова добре и затова много хора не я предпочитат като заместител на твърдата храна. Все пак всеки може да прецени доколко това е вярно за него, а добавянето на различни съставки (ядки, като ядкови масла, млека и т.н.) може значително да забави усвояването и все пак да ни засити.
  • Има и други проучвания, че някои смлени продукти не се разпознават от организма по същия начин, както твърдата им форма. Затова някои предпочитат да консумират плодовете и зеленчуците в естествен вид.

Освежихте ли се?

Ако Ви трябва нещо по-стабилно, предлагам тези невероятни филийки с авокадо. Недоволни няма да има.

 

 

 

Не изпускай рецепти!

Споделете с приятели:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Може да ти хареса: