Лесен веган ябълков щрудел с готови кори

ябълков щрудел

Изпитана, класическа рецепта за ябълков щрудел със стафиди и бадеми.

ЩРУДЕЛ е немска дума, а първата ръкописна рецепта датира от 1697г. Типичен е за австрийската кухня, но едва ли има някой немец, който да не знае какво е щрудел. Все едно българин да не е чувал за баница.

Един от най-разпространените сладки варианти е щруделът с ябълки. Тестото се е месело на ръка от брашно и вода. В днешно време в немските магазини се намират готови кори за сладък щрудел, в които има захар, но рецептата е много успешна и с нормални кори за баница.

А правили ли сте си някога домашно ябълково пюре? Става лесно и бързо.

Обичате десерти с ябълки? Тогава трябва да опитате този ароматен селски ябълков тарт.

Да се забравим

Има неща, които започвам с много ентусиазъм и изоставям от страх да не се провалят. Радвам се на докосналата ме творческа сила и се втурвам да създавам, но все някога идва моментът на съмнението. Като смътен, рехав дим се прокрадва несигурността, страхът как ще свърши всичко и изоставям започнатото.

кори за баница

А ако то е щяло да се превърне в нещо прекрасно? Но аз нямам търпение за това или ме е страх твърде много. Понякога толкова много, че не мога да го призная пред себе си.

Ако можеше всеки път САМИ да си вдъхваме сили, когато имаме нужда от това…

Не знам дали мрачното време навън ме навежда на тези мисли. Плануваните за днес неща не ги изпълних, вместо това само си почивах. В мрачните дни рехавият дим на съмнението се прокрадва с по-голяма сила и се наслоява.

Какво да направя? Дали пък да не му се отдам на съмнението? Как така, ще вземе да попита някой.

Последвайте ме само за миг.

Поглеждам под или зад него, оглеждам го от всички страни това съмнение и какво да видя? Май твърде много завися от крайния резултат. Страх ме е, защото не искам да се проваля. Дали е в очите на другите или в собствените си очи, няма значение.

Какво да правя? Иде ми да зарежда всичко. Не ми харесва тази несигурност. И все пак продължавам. Защо ли?

Ще Ви кажа. Защото ми е приятно. Е как, ще пита някой, хем приятно, хем ме е страх? Ами това е, вървят ръка за ръка. Понякога съм доволна от постигнатото, понякога – не.

А когато крайният резултат закъснява, се доверявам повече на приятното усещане от създаването. Във всяка снимка, която излиза от фотоапарата и във всеки ред, който се ражда от клавиатурата или от молива, има капка от онова хубаво усещане. Те са по някакъв начин много лични късчета от моята действителност, понякога дори изповед. Докато излязат на бял свят често съм се била забравила в снимане или писане с часове.

Пожелавам Ви да намерите поне едно, едно-едничко нещо, в което да да можете понякога ДА СЕ ЗАБРАВИТЕ. То може да е много просто, но трябва да е приятно. Примери – колкото щете. Ако не сте още, намерете поне едно нещо.

Превърнете го във вашата медитация.

Продукти:

8 кори за баница (8 листа)

4 големи ябълки

1/4 ч.ч. нерафинирана захар

1 портокал (кора и сок)

1/4 ч.ч. стафиди

1 ч.л. ванилов екстракт

1 ч.л. канела

2 с.л. начупени бадеми, леко запечени на тиган

6 с.л. мазнина за готвене

ябълков щрудел

Приготвяне:

Обелете и нарежете ябълките на кубчета.

В тиган сложете 1 с.л. мазнина за готвене. Добавете ябълките, ванилията, канелата, стафидите, захарта, изстискания сок от един портокал. Настържете малко портокалова кора върху сместа. Задушете на среден огън за около 5-7 мин. и оттеглете от огъня.

Оставете да се охлади напълно. Отделете течността и я запазете.

Отворете корите и използвайте по две наведнъж. Намажете горната с 1 с.л. мазнина.

Разделете плънката на око на четири части. Сложете плънка в началото на кората по цялата дължина и завийте. Продължете докато свършат всички кори и плънка.

Завийте спираловидно корите и ги поставете в тава върху хартия за печене. Намажете отгоре с 1 с.л. мазнина за да не изсъхне горната кора. Печете в предварително загрята на 180°C фурна 20-25 мин. или докато шруделът хване златист загар.

Извадете от фурната и залейте със запазения сироп от ябълките. Поръсете с бадеми.

ябълков щрудел

Знам, че ще ви е сладко с този класик, ябълковия щрудел. Пуснете си виенска музика, ако желаете и не забравяйте да се абонирате за нови рецепти или да ни харесате във Фейсбук. Това помага!

Не изпускай рецепти!

Споделете с приятели:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Може да ти хареса: