Леща белуга с печени зеленчуци (веган)

Последната публикация за годината не е пържола. Тя е постна, радваща очите и небцето гозба, нежна към стомаха. Освен това дава енергия и изобилства от полезни съставки. Дайте шанс на тази леща с печени зеленчуци да Ви очарова и засити!

 

От далечни времена храната ни е давала много повече от просто засищане. Обработвали сме продуктите, добавяли сме подправки, оставяли сме ги да ферментират, заравяли сме ги за да ги изкопаем по-късно, държали сме ги на горещо или студено и какво ли още не – с една-единствена цел. Да ги направим по-вкусни. Да, с тези обработки някои продукти са се запазвали за по-дълго време, но  това далеч не е било всичко.

Вкусовете и гените ни

Някои вкусове са останали дълбоко в гените ни, нашите и тези на предците ни. Тези вкусове имат способността да ни връщат в миналото, например – в детството. Тях често ценим най-много от всички. С първата хапка от някоя гозба вече сме се отнесли другаде – в бащината къща, с любим човек, в прегръдката на хубав спомен. И често несъзнателно търсим тези вкусове, когато преживяваме трудности. Душата ни копнее за топлината, която сме изпитвали тогава.

И ако в тези трудни моменти ги опитаме – за кратко – сме там, на топло, на сигурно. Там, където всичко е наред. Не че храната ще ни спаси от трудностите. Но един такъв момент е като глътка свеж въздух, миг спокойствие, на който, ако отдадем цялото си внимание, сякаш после по-лесно можем да продължим.

 

В моето детство присъстваше яхния от леща. Обичам да я приготвям, защото тя е почти вълшебна. Винаги става добре, но трябва да знаеш тайната ѝ. Тя обожава да бъде комбинирана с кореноплодни зеленчуци, лук, чесън и подправки. Малко обширна тайна е това, но пък така стават много разнообразни гозби с това простичко вариво. Просто слагайте винаги повече зеленчуци и няколко подправки. И я сварявайте добре. Дайте ѝ време.

И ако приказките този път са малко в повече, това е защото рецептата е много кратка и лесна. И всъщност не е точно за яхния, а по-скоро за салата. Засищаща, уханна и богата, а всъщност толкова проста. Леща и зеленчуци. Ако искате, може спокойно да я превърнете в яхния като не изливате водата при варенето на лещата и добавите накрая всички зеленчуци. Но салатата е хубав начин да ядеш леща. Рецептата е за голяма тенджера, от която ще остане и за следващия ден.

Лещата белуга е просто сорт, който избрах за тази салата защото след сваряване запазва формата си.

Продукти:

(за 6-7 порции)

500гр леща белуга

1 глава лук

3 скилидки чесън

2 големи моркова

2 големи картофа

70гр сушени домати, нарязани

4-5с.л. зехтин

сокът от половин лимон

Подправки: сол, черен пипер, червен пипер, индийско орехче, мащерка, пресен кориандър и магданоз

Приготвяне:

  • Лещата се сварява докато омекне. На този сорт му трябва малко по-дълго, около 40-50 минути, ако не е била накисната предваритено. Не добавям нищо при варенето, защото водата после се изхвърля. Ястието се овкусява накрая.
  • През това време загряваме фурната и застиламе тава с хартия за печене. Слагаме измитите картофи и моркови да се пекат.
  • След като лещата се свари, се отцежда и се прехвърля в по-голям съд.
  • Добавят се опечените, почистените и нарязани картофи и моркови, както и сушените домати, подправките, зехтина и лимоновия сок.
  • Всичко хубаво се разбърква.

 

Обичате леща? Ето още една идея с леко индийски привкус.

Ако обичате зимните зеленчуци, опитайте и тази салата с червено цвекло.

 

 

 

 

Не изпускай рецепти!

Споделете с приятели:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Може да ти хареса: