Чиа закуска с топли банани

chia_warm_bananas

Опияняващо е началото на пролетта.

Накъдето се обърна – малко чудо: зелени стръкове пробиват земята, косове се надпреварват с песни, хладен повей помита последните сухи листа от миналата година.

Почвата е в очакване на първите дъждове, чак се усеща във въздуха едно напрежение, жажда, новият живот е все още отдолу под земята и му трябва съвсем малко за да пробие. И всяка година успява да се пребори, всеки път от студовете се раждат крехките пролетни цветя. Дори на моменти изглежда невъзможно, но живото намира път навън. Кълновете следват светлината, без мисъл, дори без инстинкт.

Скоро всичко ще е облято в свежа зеленина. Затова още попивам последните зимни лъчи слънце. И мен ме опиянава пролетното напрежение на земята – всичко все още изглежда леко заспало, но всъщност нищо не спи. Всичко е в движение.

И моето настроение тази сутрин е като времето навън, искам тишина и още малко сън, но нещо ме тегли навън и не ме оставя на мира. Слънцето се натрапва през завесите на спалнята като съсед, който не спира да звъни.

Затова и тази идея за закуска е като прищявките ми. Магазините все още изобилстват с достъпни банани, семената чиа се намират в шкафа така или иначе. Във фризера зъзнат горски плодове. В тази рецепта бананите са затоплени леко на тиган, без мазнина или захар. От собствените им захари след 2-3 минути се образува “карамелената” коричка на повърхността. Вкусът им леко се променя и наподобява на панирания банан от китайските рестотанти, но без панирането.

Чиа закусака с топли банани

Продукти

1 ч.ч. горски плодове (замразени или пресни)

2 банана

3 с.л. чиа семена

1/2 ч.ч. вода или ядково мляко по избор

за гарниране: бадемов тахан, какaови зърна, годжи бери

Приготвяне

В блендер прехвърлете водата, горските плодове и единия банан. Блендирайте докато получите хомогенна смес.

Прехвърлете в купа и добавете към нея чиа семената. Разбъркайте и оставете за половин час да престои.

Обелете и разрежете другия банан по дължина. Сложете на котлона тиган и като загрее, сложете двете половини на банана със семената надолу. След 1-2 минути ги повдигнете леко и погледнете дали са хванали отдолу лек карамелен цвят.

Разбъркайте хубаво чиа семената, би трябвало да са хубаво набъбнали и сместта да е гъста като конфитюр. Сложете бананите отгоре и поръсете с любимите си топинги. В случая използвах бадемов тахан и какаови зърна. Добавете подсладител, ако е нужно.

chia_warm_bananas

За подобни идеи провери:

Смути купа с домашен веган сладолед

Домашно ябълково пюре с канела

Рецептите на Похлупак можете да получавате и по Имейл като се абонирате за нови рецепти в полето отдолу или отдясно.

Посетете ни на страницата ни във Фейсбук, където публикуваме и други рецепти. Споделете вашето мнение или предложение за рецепта!

Не изпускай рецепти!

Споделете с приятели:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Може да ти хареса: