Постна баница с праз и картофи

баница с праз

Тази постна баница с праз и картофи ще ви спечели завинаги. Може би заради това, че плънката е толкова вкусна сама по себе си, а комбинацията с хрупкавите кори я прави неустоима. А може би просто заради семплите и познати вкусове, които са любими на много.

баница с праз и картофи

Рецептата за една постна баница няма нужда от много обяснения, особено за опитните в кухнята, но все пак имам тук един съвет. Сгответе до готовност плънката, преди да я завиете в корите за да си спестите чуденето дали няма да е останала малко сурова след опичането на баницата. Опекат ли се корите, трябва да я извадите от фурната, затова не рискувайте. Похрупването на полусуров картоф е по-неприятно от петнайсетина минути задушаване на зеленчуци в тиган. Поне за мен. 

Ако накрая на публикацията сте фен на тази баница, задължително проверете следната рецепта:

Постна баница с гъби и лук

баница с праз и картофи

Zwischen den Jahren

На немски има един израз, който значи “между годините“. Става дума за дните между Коледа и Нова година, според моето разбиране това са дни на преосмисляне. Едната година още не е свършила, другата още не е започнала. Странно време, нали? Не знам вие дали сте от хората, които си правят равносметка. Може би понякога е добре човек да се обърне назад, да постави на някои неща етикет “грешка“, на други – “постижение“. 

баница с праз и картофи

Но май е най-добре като дръпнем чертата да оставим всичко зад себе си. Като окачаме звездата на елхата или замесваме питката да въздъхнем и да погледнем напред. Защото това, което е там, в този момент, е нашето настояще, нали?

Каквото и да се е случило през годината, добро и лошо, приятно или болезнено, да оставим зад себе си.

Да го съблечем като дреха.

Да го изтръскаме като сняг от раменете си.

Да го събуем с облекчение като тесни обувки.

Защо да пътуваме с излишен багаж?

За едни неща се радваме, че са се случили. За други сме благодарни, че са приключили. Всичко това е в реда на нещата, ще кажете. В реда на нещата е и да се отърсим. Колко е хубаво да почувстваш, че миналото е минало, а ти сега си тук

И ако вие не можете да се отърсите, то аз много добре ви разбирам.  Това понякога е най-трудното нещо. Намерете начин да се опитате. Излезте на разходка. Поговорете с приятел. Гответе! И пак гответе, ако едно едно ястие не е достатъчно. Все ще дойде момент, в който ще успеете поне за малко. За секунда все ще ви проблесне. Пък и ще се сготвили доста неща! 🙂


“Хубаво е да оставяте всеки ден зад себе си, като течаща вода, без тъга. Вчера си отиде и неговата история е разказана. Днес израстват нови семена.”

                                                                                                            Руми Мевляна

баница с праз и картофи

Ако пък сте от доволните и благодарните, това е чудесно. Преминете директно към рецептата за тази, защо да скромнича, вкусна постна баница с праз и картофи.

Продукти: 

1 пакет фини кори за баница

600гр. картофи (около 5 средно големи картофа)

1 стрък праз лук

сол и черен пипер на вкус

1/3 ч.ч. олио или мазнина за готвене по избор

Приготвяне:

Почистете и нарежете праз лука на колелца.

Обелете картофите и ги настържете на ситно ренде.

В загрят тиган на среден огън добавете 3 с.л. мазнина за готвене и задушете картофите и праз лука за поне 10-15 минути. 

Добавете сол и черен пипер на вкус. 

Оставете плънката да изстине. Опитайте и доовкусете със сол и пипер, ако е нужно. 

От корите за баница вземайте по две, ако са много тънки. Разстелете ги и сипете с лъжица по малко плънка в единия край на кората.

Завийте на руло и поставете в намазнена тава или върху хартия за печене. Повторете тази стъпка докато свършат корите и плънката.

Намажете баницата с останалата мазнина (аз използвах олио) и сложете в загрята на 180°C фурна. 

Печете около 30 минути или до получаване на златист загар. 

баница с праз и картофи

Ако рецептата ви е харесала, можете да я споделите в социалните мрежи или да се абонирате за новите публикации в полето отдясно.

Благодаря за четенето. Останете здрави! 

Не изпускай рецепти!

Споделете с приятели:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Може да ти хареса: