Постна баница с гъби и лук

баница с гъби

Никога не е късно да заобичаш постните баници. 

Гъбена вълна

Благодаря на тези, които се влючиха в “гъбeната вълна” във фейсбук-страницата на Похлупак и сготвиха гъбената крем супа. За тези, които още не са, не е късно. На помощ идва рецептата за постна баница с гъби и лук. Тя е едно от онези неща, които могат да ти оправят настроението, ако си малко посърнал след натоварен ден или поради някаква друга причина.

 

filo pastry mushrooms onion

 

За баницата

Колко удобно нещо е баницата! Разгръщаш няколко кори, нарязваш по-надребно някакъв зеленчук или пък разтрошаваш малко сирене. Ако ти се намира, може и някое яйце, готово! Вкусно, засищащо, нищо не ти липсва. Съчетава в себе си всичко – нито хляб ти трябва, нито чиния с яхния. Че се яде и с ръце!

Е, все ще се намери някой да яде баница с вилица и нож. Ще кажат други, аз пък я обичам инак или “хич не ми и давай на мен”. Но много от нас веднага идват, когато изелезе от фурната хрупкавото чудо. То е закуска, обяд и вечеря в едно. Правила го е баба, мама, правим го и ние и се надяваме и децата ни да го правят. Баницата не е само храна, тя е традиция!

Ако точите корите си сами, моите най-искрени поздравления. Толкова старание, време и усилия не може да вложи всеки. Тогава крайният резултат е все едно от друга вселена. Всеки ще запази спомен от такова угощение. В повечето случаи обаче използваме удобството на готовите кори. В тази рецепта са използвани тънки, но ако имате от по-дебелите, използвайте по една, вместо по две наведнъж.

 

Постна баница с гъби и лук
 
Prep time
Cook time
Total time
 
Тази баница с гъби и лук е едно от онези неща, които могат да ти оправят настроението, ако си малко посърнал след натоварен ден или поради някаква друга причина.
Author:
Cuisine: българска
Serves: 6-8
Ingredients
  • 1 пакет тънки кори за баница
  • 500 гр гъби
  • 2 глави лук
  • 6 с.л. мазнина за готвене
  • сол на вкус
Instructions
  1. Гъбите се измиват и нарязват. Лукът се почиства и нарязва на дребно.
  2. Задушете гъбите и лука в 2 с.л. мазнина под капак докато омекнат. Добавете сол на вкус.
  3. Вземете по две кори наведнъж и намажете горната с малко мазнина.
  4. Сипете отгоре една част от сготвената плънка и я разпределете по цялата повърхност.
  5. Сложете отгоре следващите две кори и пак намажете горната с малко мазнина.
  6. Продължете докато свършат всички кори и плънка. Върху най-горните кори не слагайте плънка. Намажете с малко мазнина за да не изгорят.
  7. Печете в предварително загрята фурна на не повече от 180°C. Баницата е готова след околко 25-30 минути или когато горната кора хване златист загар.

 

баница с лук

 

Ако тази рецепта ви е харесала, споделете с приятели, абонирайте се в полето отдясно за нови рецепти или ни посетете във Фейсбук на страницата на Похлупак. 

 

Не изпускай рецепти!

Споделете с приятели:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Rate this recipe:  

Може да ти хареса: