Редена салата с майонеза

Редена салата с майонеза

Дори това да е едно класическо и познато на много българи предястие, моят вариант на редена салата с майонеза е представен тук в една малко по-индивидуална светлина. Някои от стъпките и продуктите са добре известни, други са променени спрямо вкусовете на моето семейство. Въпреки всичко, тази салата си остава едно специално, красиво и много вкусно антре, с което да изненадате гостите си по празниците.

Редена салата с майонеза

Съставките са различни зеленчуци с акцент върху картофите, киселите краставички, освен това се включват и яйца. “Спояването” се постига с майонезен сос, като аз използвам за допълнителен акцент чеснова майонеза или сос Айоли, който смесвам с малко кисело мляко. Ако искате да направите тази рецепта без животински продукти, използвайте веган майонеза и заменете киселото мляко или го пропуснете. Яйцата може да замените с тофу.

Особености в приготвянето на тази редена салата с майонеза

Приготвянето е много лесно, ако предварително сварите и настържете зеленчуците и яйцата. Сложете всеки продукт в отделна купа, така ще можете лесно да вземате от тях и да оформяте пластове в отделните купички. Разбира се, имате свободата да направите тази салата в една голяма купа. Каквито и съдове да решите да използвате, моят съвет е да са стъклени – за да се виждат красивите цветни слоеве на салатата.

А ето и отделните стъпки (за точни мерки вижте полето с рецептата най-долу)

Сваряваме заедно картофите и морковите в голяма тенджера до пълно омекване. Не беля картофите предварително – четох, че така е по-добре, защото запазват по-стегната консистенция и лесно се настъргват. След като изстинат, ги настъргваме на ренде. Добавяме малко сол и черен пипер и разбъркваме.

Нарязваме цвеклото (моето беше по-скоро розово, отколкото червено) и киселите краставички на много ситни кубчета. Нарязаното сурово цвекло слагам в една цедка и поставям върху тенджерата, в която се варят картофите. Похлупвам с капак отгоре и така цвеклото се задушава на пара. Капакът не прилепва пълно, но това не пречи на функцията. Трябват му около 10 минути. Задушено по този начин, цвеклото няма нужда да се вари отделно, а и няма да оцвети другите зеленчуци в червено. Готовите зеленчуци поставям отделно един от друг в чиния.

Яйцата сваряваме за 10 минути, също настъргваме на ренде и оставяме настрана.

Майонезата смесваме с киселото мляко и разбъркваме добре.

Подреждане на слоевете

Приготвяме съдовете, в които ще редим салатата. На дъното на всяка чашка поставяме ред картофи и притискаме леко с пръсти към дъното. Отгоре по 1 с.л. от соса. Следва ред моркови и ред яйца. Отново заливаме с малко сос за спойка. Следва отново ред картофи, който леко се притиска. Върху него нареждам по малко от смесените кисели краставички и цвекло. Отгоре посипвам съвсем малко от настърганите яйца само в средата. Украсявам с малки връхчета майонеза – използвам такава от тубичка за да може да се изстисква. Най-накрая поръсвам с пресен, накълцан магданоз или копър.

Редена салата с майонеза

Тази редена салата с майонеза може да се яде веднага, но по принцип се охлажда за няколко часа в хладилник преди сервиране.

Редена салата с майонеза

Мили мои, благодаря Ви за четенето на рецептите, коментарите, харесванията! Без вашата обратна връзка, този сайт нямаше да има смисъл. Желая Ви весели празници и една пълна с много радост година!

Редена салата с майонеза

Servings

4

servings
Prep time

30

minutes
Cooking time

40

minutes

Продукти

  • 600 г картофи

  • 150 г моркови

  • 100 г червено цвекло

  • 2-3 малки кисели краставици

  • 4 яйца

  • 200 мл чеснова майонеза, тип “Айоли”

  • 3 с.л. кисело мляко

  • пресен магданоз

  • сол, черен пипер

Приготвяне

  • Сваряваме заедно картофите и морковите в голяма тенджера до пълно омекване. След като изстинат, ги настъргваме на ренде. Добавяме малко сол и черен пипер и разбъркваме.
  • Нарязваме цвеклото (моето беше по-скоро розово, отколкото червено) и киселите краставички на много ситни кубчета.
  • Нарязаното сурово цвекло слагам в една цедка и поставям върху тенджерата, в която се варят картофите. Похлупвам с капак отгоре и така цвеклото се задушава на пара. Капакът не прилепва пълно, но това не пречи на функцията. Трябват му около 10 минути.
  • Готовите зеленчуци поставям отделно един от друг в чиния.
    Яйцата сваряваме за 10 минути, също настъргваме на ренде и оставяме настрана.
  • Майонезата смесваме с киселото мляко и разбъркваме добре.
  • Приготвяме съдовете, в които ще редим салатата. На дъното на всяка чашка поставяме ред картофи и притискаме леко с пръсти към дъното. Отгоре по 1 с.л. от соса. Следва ред моркови и ред яйца. Отново заливаме с малко сос за спойка. Следва отново ред картофи, който леко се притиска.
  • Върху него нареждам по малко от смесените кисели краставички и цвекло. Отгоре посипвам съвсем малко от настърганите яйца само в средата. Украсявам с малки връхчета майонеза – използвам такава от тубичка за да може да се изстисква.
  • Най-накрая поръсвам с пресен, накълцан магданоз или копър.

Съвет

  • Готовата салата може да се яде веднага. Съхранява се в хладилник до 2-3 дни.

Абонирайте се за блога за още рецепти и нови статии като въведете имейл в полето отдолу (отстрани за десктоп-версията) и ни последвайте във Фейсбук и Инстаграм. Ще се радвам да ми оставите коментар!

Редена салата с майонеза

Други подобни рецепти:

Веган руска салата

Пролетна картофена салата

Не изпускай рецепти!

Споделете с приятели:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Може да ти хареса: