Странно нещо, всеки път се учудвам, като потопя хлебче в някакъв вид хумус. Толкова наситен вкус, а колко и свеж може да бъде с няколко дребни добавки към оригиналната рецепта. Той си ми остава любима разядка и в тази рецепта за пролетен хумус се включват полезни пролетни зеленчуци в менюто.

Докато за зимния хумус използвахме консервирани продукти заради сезона, в тази рецепта изобилстват свежите, зелени съставки.

Пролетен хумус

Дали ще го похапвате на нощно дежурство в болница, пред компютъра в офиса или на масата с любимите си хора, няма значение. Ще сте доволни от резултата.

В бързането за работа или други задачи, невинаги е лесно да си вземем домашно приготвена храна. Обаче това е най-сигурният начин да сме спокойни, че няма да направим компромис и да си купим нещо некачествено. Малко подготовка от предишния ден може да ни спести съжалението след това.

пролетен хумус

Често се учудвам колко ограничен може да е избора на здравословни менюта в една немска болница. Трудно е да се угоди на всеки вкус, знам, но дори салатният бар предлага малък брой свежи храни, които не биха могли да те заситят. Не че искам да ям само салати. Но къде са картофите, лещата, оризът, зеленчуците без изкуствени сосове, десертите с плодове? Трудно е да се компенсира вечер вкъщи, ако цял ден си ял зле на работа.

Затова напоследък приготвям често храни, от които може да се вземе за из път. Това е по-сигурният вариант. Тук-таме все се налага да хапвам навън и не го избягвам, но докато предлагат шпек или вурст с пържени картофи всеки ден, ще отделям време да си взема например ето от този пролетен хумус. И да не ме разберете погрешно: обичам пържени картофи! Но принципът е важен, нали така?

Пролетен хумус
пролетен хумус

След като цял ден чакаше рецептата, майка ми накрая прочете продуктите и възкликна: ”Ама той зеленият лук е направил при нас вече едни глави!”. Нищо, сложи го с главите, мамо. Така е, като публикувам рецепта за пролетен хумус почти през лятото. Зеленият лук е направил вече глави.

Още рецепти с нахут:

Фалафел

Зимен хумус

Вегетариански кюфтенца с нахут

хляб

Ако ви е харесала рецептата, споделете с приятели чрез бутоните отдолу или се абонирайте за блога. Намерете ни във Фейсбук, където качваме и други рецепти.

А Вие вземате ли си обяд за работа? Или сте късметлии и имате достъп до добра храна? Споделете!

Пролетен хумус

Той остава любима разядка за много и в тази рецепта се включват полезни пролетни зеленчуци в менюто.

Продукти

  • 270 гр сварен нахут (от консерва или домашно сварен)

  • 200 гр бейби спанак (подходяща замяна е рукола)

  • 3 стръка зелен лук

  • 2 скилидки чесън

  • 3 с.л. сусамов тахан

  • сокът от един лимон

  • 1 ч.л. сол, щипка черен пипер, 1 ч.л. кимион на прах

Приготвяне

  • Сложете всички съставки в блендер и пюрирайте. Ако са много, действайте на части. Пролетният хумус може да стане твърде гъст, тогава добавете 1-2 с.л. вода към сместа за по-лесно разбиване. Опитайте на вкус и добавете още сол или лимонов сок, ако е нужно.

Съвет

  • Прехвърлете готовия хумус в купа и направете с лъжица “каналчета”. В тях сипете малко зехтин, ако желаете. Украсете с пресни подправки и печено тиквено или слънчогледово семе.

Не изпускай рецепти!

Споделете с приятели:

1 Comment

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Може да ти хареса: