Вегетариански кюфтенца с нахут

кюфтенца с нахут

Идеални за парти, семейна вечеря или наслада по всяко време са тези вегетариански кюфтенца с нахут. Правят се лесно, в няколко основни стъпки. За да ги оформите е необходимо само малко упражнение, не е нужно да сте професионален готвач.

Няколко съвета за успешни вегетариански кюфтенца с нахут:

  • Кюфтенцата са вегетариански, защото се изполват яйца за “спояване” на сместта. Ако искате, можете да ги направите веган с “ленено яйце” например.
  • Ако желаете, използвайте накиснат предварително от вас сварен нахут, но можете спокойно да използвате и такъв от консерва. Просто отцедете хубаво течността.
  • Като сварите зеленчуците, отцедете хубаво водата. Колкото по-суха е сместта, толкова по-добре. Така няма да има нужда да добавяте допълнително царевично брашно за сгъстяване на сместта.
кюфтенца с нахут

Продукти:

4 големи картофа

2 моркова

1 голяма глава лук

250 г сварен нахут

2 яйца

5 с.л. царевично брашно (+ още за овалване)

Подправки: сол, черен и червен пипер, пресен магданоз, по желание – кимион, куркума

Приготвяне:

Обелете картофите, морковите и лука и ги нарежете. Сварете ги изцяло (около 20-25 минути). Бъдете сигурни, че са добре омекнали за да ви е лесно после да ги намачкате.

Изцедете добре водата от сварените зеленчуци. Прехвърлете ги в голяма купа заедно със сварения нахут и ги намачкайте. Можете да оставите сместа на по-едри частици или да мачкате до получаването на гладко пюре.

смес веге кюфтенца

Добавете двете яйца, царевичното брашно и подправките. Разбъркайте хубаво. Дори и да не е много гъста, сместа трябва да може да се оформя с ръце. Ако е нужно, добавете още 1 с.л. царевично брашно, но не прекалявайте с него. То променя вкуса на крайния резултат.

В отделна дълбока чиния сложете около 1 ч.ч. царевично брашно и 1 ч.л. червен пипер. Разбъркайте за да получите сместа за овалване на кюфтетата.

царевично брашно с пипер

Вземете с лъжица от сместа и оформете топка между дланите си. Като притиснете леко от двете страни, можете да придадете форма на кюфтета или да ги оставите като топчета. Овалвайте всяко кюфте в царевично брашно докато се покрие хубаво. Поставяйте оформените кюфтета в тава върху хартия за печене.

кюфтенца с нахут

Изпечете в загрята на 220°C загрята фурна. Необходими са им не повече от 20-25 минути за да хванат загар отгоре.

кюфтенца с нахут

Премахнете от хартията за печене и сервирайте. Много им подхождат различни видове сосове – например таханов (тахини), доматен или невероятната веган майонеза. Не забрявайте да добавите малко свежест, например листа зелена салата или пресен зеленчук.

кюфтенца с нахут
кюфтенца с нахут

Абонирайте се за блога за още рецепти и съвети като въведете имейл в полето отдолу (отстрани за десктоп-версията) и ни последвайте във Фейсбук или Инстаграм. Направихте ли рецептата? Ще се радвам да ми оставите коментар!

Вегетариански кюфтенца с нахут

Порции

12

кюфтенца
Подготовка

30

minutes
Печене

25

minutes

Идеални за парти, семейна вечеря или наслада по всяко време.

Продукти

  • 4 големи картофа

  • 2 моркова

  • 1 голяма глава лук

  • 250 г сварен нахут

  • 2 яйца

  • 5 с.л. царевично брашно (+ още за овалване)

  • Подправки: сол, черен и червен пипер, пресен магданоз, по желание – кимион, куркума

Приготвяне

  • Обелете картофите, морковите и лука и ги нарежете. Сварете ги изцяло (около 20-25 минути).
  • Изцедете добре водата от сварените зеленчуци. Прехвърлете ги в голяма купа и ги намачкайте.
  • Добавете двете яйца, царевичното брашно и подправките. Разбъркайте хубаво. Дори и да не е много гъста, сместа трябва да може да се оформя с ръце. Ако е нужно, добавете още 1 с.л. царевично брашно.
  • В отделна дълбока чиния сложете около 1 ч.ч. царевично брашно и 1 ч.л. червен пипер.
  • Вземете с лъжица от сместа и оформете топка между дланите си. Като притиснете леко от двете страни, можете да придадете форма на кюфтета или да ги оставите като топчета.
  • Овалвайте всяко кюфте в царевично брашно докато се покрие хубаво. Поставяйте оформените кюфтета в тава върху хартия за печене.
  • Изпечете в загрята на 220°C загрята фурна. Необходими са им не повече от 20-25 минути за да хванат загар отгоре.

Не изпускай рецепти!

Споделете с приятели:

1 Comment

  1. А къде отива свареният нахут? Пропуснат е в приготвянето. Очевидно се добавя в целия микс, но пасиран или само намачкан?

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Може да ти хареса: