Това домашно ябълково пюре е толкова леко и приятно, че се чудя защо досега не съм почнала да го приготвям редовно. Идеално е за добавяне към овесени ядки за закуска или просто като семпъл десерт по всяко време.

IMG_4414

Имах един сорт ябълки, които бяха сладко-кисели, но много повече кисели отколкото сладки. Затова никой вкъщи не ги ядеше, въпреки безспорното ни уважение към ябълката.

Оказа се, че като се сварят, този силен кисел вкус значително намалява и позволява на сладостта да изпъкне.

И това – без никаква захар!

Разбира се, може да добавиш подсладител и да превърнеш това семпло пюре в мармалад, желе или каквото ви хрумне. Но и така то е невероятно – семпло, нежно, леко.

Опитайте също и Смути купа с домашен веган сладолед.

IMG_4462-2

Нали знаете, че ябълките и канелата се обичат? Вкусовете им се съчетават перфектно, а и печелите здравословни ползи от комбинацията на плод с канела. Ето я и тази простичка и бърза рецепта:

 Продукти за 400мл домашно ябълково пюре:

  • 6-7 ябълки, по възможност леко кисели
  • 1 с.л. канела
  • 250мл вода

IMG_4464

 Приготвяне:

  1. Ябълките се измиват, обелват и почистват от сърцевината.
  2. Нарязват се на не много големи кубчета.
  3. Прехвърлят се в загрята малка тенджера или дълбок тиган, добавя се водата. Варят се на силен огън при почти постоянно разбъркване около 10 минути. Покриваме съда с капак, защото на по-силния котлон пюрето бълбука и може да пръска.
  4. При варенето кубчетата се превръщат в пюре, но ако искаш да е по-кремообразно, може да пасираш сместа или да я пюрираш в блендер. Моето не го пасирах, хареса ми, че има вътре малки парченца плодове. 2-3 минути преди да махнем съда от огъня, добавяме канелата.
  5. Сервира се с украса по избор – в случая е гарнирано с пресни малини. Пюрето е и прекрасна добавка към мюсли или кисело мляко.

 

В хладилник ще издържи два-три дни, ако случайно не си го изял толкова време.

 

Харесва ли ти тази рецепта?

Ще се радвам на коментари и предложения!

 

Не изпускай рецепти!

Споделете с приятели:

2 Comments

  1. […] Ако и ти си любител на ябълките, виж тази рецепта за домашно ябълково пюре. […]

  2. […] пуешки гърди. Ако се чудиш защо е обещана, то виж тази публикация за домашно ябълково пюре, което предложихме като сос за подобен вид печено […]

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Може да ти хареса: