Мадейра и доматена супа с лук

мадейра доматена супа

Това е нещо като пътепис в снимки. И накрая, ода за една мадейранска доматена супа. Да, с лук.

Как да не огладнееш като гледаш това плодородие на Мадейра – всичко цъфти, тече, прелива. Пренасищаш се със сетивни възприятия.

Както на много други места по света, така и на Мадейра местната кухня прилича на тамошната природа – разнообразна, с прости съставки, дошли от земята им или от морето, но щедра и засищаща.

Плодовете са дребни и често с набръчкана кора, но сладки до прималяване. Варивата присъстват почти на всяко хранене, трябва да опитате черния им боб с ориз. Яхниите са предпочитани за обяд или вечеря, обикновено като гарнитура към риба или други морски деликатеси.

Това е една земя, родена от вулканите, която все още носи суровия полъх на откъснат океански остров. Ако не ви стреснат големите вълни, назъбените брегове и честите дъждовни прищевки на времето, то това може да е Вашият остров. Тогава може да Ви пленят хълмистите изкачвания, ароматът на евкалипт в горите и цветните градини, които сякаш са родени от нищото.

Ако се загледа, човек може да придобие чувството, че е нужен много труд да обработваш тази сприхава земя, която е ту̀ твърде суха, ту̀ влажна до прогизване. Многото къщи за продан из селата говорят за нелесен живот, лишен от някои “радости” на цивилизацията. И все пак повечето туристи търсят сякаш точно тази селска идилия без лукс, широки магистрали, глъчка и смог.

А ако не сте предпазливи и се разхождате из някое малко селце по залез слънце, има голяма опасност като се загледате в планините, заслушате в песента на птиците или се оставите на безгрижността във въздуха, да се влюбите и да не искате да си тръгнете. А всяка почивка си има и край, но затова пък никой не може да ви спре да се върнете. Както направих и аз.

Истината е, че доматената супа с лук и поширано яйце е много типична за Мадейра, но аз там не попаднах на нея. Приготвих я за първи път като се прибрах и потърсих типични за мадейранската кухня рецепти.

Предлагам Ви постен вариант, но в оригинал във всяка купа със супа се слага по едно яйце с леко течен жълтък, поширано за кратко във вода. Гарнира се с пресен хляб с хрупкава коричка.

мадейра доматена супа

Доматена супа с лук

Продукти за 4 порции

  • 1 кг домати
  • 3 моркова
  • 3 глави лук
  • 2 скилидки чесън
  • 1 ч.ч. вода
  • 2 с.л. зехтин
  • сол
  • черен пипер

Приготвяне

  1. Нарежете лука, морковите и чесъна на ситно. Доматите може да се обелят, но някои мадейранци не го правят. Сложете ги за няколко секудни във вряща вода и ги извадете, след това се обелват по-лесно. Нарежете ги на кубчета.
  2. Сложете лука, морковите, чесъна и доматите в дълбока тенджера на котлона, по желание сотирайте предварително лука и чесъна в малко мазнина за повече аромат.
  3. Налейте водата, покрийте съда и оставете да ври на слаб огън.
  4. Когато лукът стане прозрачен и морковите са омекнали, добавете солта, черния пипер и 1 с.л. зехтин.
  5. Пасирайте супата с пасатор на котлона или като я прехвърляте на порции в блендер.
  6. Сипете в купички и гарнирайте с пресни подправки.
мадейра доматена супа

Морковите придават лека сладост на супата, но ако не харесвате киселиността на доматите, добавете при готвенето една чаена лъжичка захар. Тя ще отнеме “киселата жилка” на супата и ще я направи по-поносима.

Ако искате да проследите какво друго похапвам, посетете страницата на Похлупак във Фейсбук или се абонирайте за нови рецепти като въведете имейл в полето за тази цел. Благодаря!

За още супни рецепти, посетете Супи.

Не изпускай рецепти!

Споделете с приятели:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Може да ти хареса: