Яхния киноа с тиквички, моркови и доматен сос

яхния киноа

Ако искате да се радвате на здрав чревен микробиом, хранете го редовно с комплексни въглехидрати. В тази яхния киноа се намират достатъчно от тях за добра работа на червата.

Беше празен и спокоен градът по време на пандемия.

Никой не тичаше забързано сутрин за работа. Не си разменяха шофьорите изнервени погледи на светофара. Разхождащите кучета вместо да се поздравяват, се заобикаляха отдалеч. Кучетата поглеждаха собствениците си с учудване при всяко дръпване на каишката за да се избегне някоя невидима заплаха. Магазините – лишени от пазаруващи, ресторантите – от обядващи и вечерящи, парковете – от отдъхващи. Не се чуваше детски глъч. Една нетипична тишина започна да се разпростира наоколо, в която спокойните си почиваха, а неспокойните ставаха все по-неспокойни. Единични минувачи си разменяха полууплашени-полуучудени погледи, неразбирайки съвсем заплахата, но вярвайки, че тя се носи във въздуха.

И нима не е винаги така в живота, че каквото и да става, то усилва само нашите дадености. Ако ни е страх, започва още повече да ни е страх. Ако сме тъжни, усилва се и това. Бутат ни подобни малки катастрофи сякаш към ръба на една пропаст, ако така искате да го погледнете. И нали работя в психиатрия, та мога да ви кажа, не всеки успява да запази равновесие на този ръб.

Щастливци бяха тези,

които имаха я работа, я някое хоби или някоя друга занимавка да ги разсейва от създалата се обстановка. Според мен най-добре си бяха тези, които почти не гледаха новини и се интересуваха достатъчно от други работи за да не изпадат в ужас, когато някой случайно ги докоснеше с ръкав при разминаване.

Та така и аз реших да бъда погълната отново от птичи песни, снимане на малки цветя и какво друго, ако не готвене. Който познава медитативната последователност на кълцане на продукти, задушаване, бъркане, месене и шприцоване, то той не е далеч от това да забрави грижите си и да направи нещо полезно за себе си, а може би и за другите. (Между другото никога досега май не съм шприцовала, но какво пък, ще почна.)

анемоне
цъфнал клон
пейка в гората

С тази малко дълга прелюдия исках да ви заведа просто до рецептата за най-вкусната киноа със зеленчуци. Тя не беше предназначена за качване в сайта, но пък става всеки път толкова вкусна, че реших да я включа към любимите рецепти. Пробвайте я вие! Тя е лека и засищаща, без животински продукти и наистина много вкусна. Става много бързо и лесно, защото е с малко продукти.

ЯХНИЯ КИНОА

Как да направите тази яхния от киноа с тиквички, моркови и доматен сос много вкусна?

  1. Измийте киноата преди да я сварите. Забелязала съм, че ако не е измито, това вариво запазва един особен вкус, който за мен е натрапчив накрая.
  2. Сгответе отделно киноата от зеленчуците. Пробвала съм да я сваря в течността от готвещите се зелечуци и още малко вода, но не бях доволна. Някои зрънца киноа не успяват да се сварят добре по този начин.
  3. Вземете домати от консерва за улеснение или пасирайте пресни домати в блендер.
  4. Използвайте сезонни зеленчуци и подправки.
  5. Киноата няма нужда от предварително накисване.

Много вкусна яхния от киноа с тиквички, моркови и доматен сос

Количество

4

порции
Време

40

minutes

Продукти

  • 125 гр. киноа

  • 2 големи тиквички

  • 1 голяма глава лук или 2 малки

  • 2 скилидки чесън

  • 1 голям морков

  • 1 консерва домати или 3 пресни домата, пасирани

  • 2-3 чаши вода

  • зеленчуков бульон на прах, сол, червен и черен пипер, пресен риган или магданоз, копър

  • мазнина за готвене

Приготвяне

  • Измийте киноата и я сварете в поне две чаши вода (ако не стигне, добавете още) до пълно омекване. Оставете я настрани.
  • В голям съд (голям тиган или тенджера) загрейте 2-3 с.л. мазнина за готвене, аз използвам зехтин или слънчогледово олио. Добавете нарязаните лук и чесън и гответе няколко минути на силен огън без да загорите чесъна.
  • Добавете нарязаните моркови и тиквички. Когато хубаво се задушат и морковите са почти омекнали, добавете доматите. На този етап сложете и подправките, солта и зеленчуковия бульон. Ако сместта много изсъхне, добавете малко вода.
  • Дръпнете от котлона когато мислите, че всички зеленчуци са добре сготвени. Отнема около 15-20 минути.
  • Смесете сварената киноа със сготвените зеленчуци. Разбъркайте добре и оставете 5-10 минути настрана за да се смесят всички вкусове. Украсете със свежи подправки и сервирайте.

А вие готвите ли с киноа? Какво ви пречи да я използвате повече в кухнята?

киноа тиквички моркови домати

Разгледайте и други рецепти за лесни яхнии:

Червена леща с куркума

Лесен ориз с домати и маслини в една тенджера

Ако рецептата Ви е харесала, ще се радвам да споделите с мен в коментарите отдолу, а защо не и във Фейсбук или Инстаграм. Абонирайте се за блога за да получавате най-новите рецепти. Какви бързи и лесни яхнии си приготвяте вие?

Всички снимки и рецепти са собственост на Похлупак, освен ако не е упоменато друго.

Не изпускай рецепти!

Споделете с приятели:

4 Comments

  1. Рецептата е много вкусна! 🙂 Само искам да отбележа, че при 250г. суха киноа, сварена с вода 2:1 излезе ОГРОМНО количество сварена киноа. За количеството на другите продукти – смятам, че количеството киноа трябва да се намали поне на половина.
    Иначе рецептата е страхотна! 🙂
    Поздравления за авторката!

    1. Благодаря! Намалих наполовина грамажа на киноата, напълно сте права!

  2. Уникално изглежда! Направих я по вашата рецепта, но мъничко подмених зеленчуците. Благодаря стана много вкусно макар и не така красиво! И лещата също стана доста сполучлива, чудесен сайт имате!

    1. Благодаря много за позитивната обратна връзка! Поздрави!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Може да ти хареса: