Тази рецепта произхожда в оригинал от една немска готварска книга. Откакто открих този точно солен кекс с праз лук, той се превърна в една от любимите ни лесни, бързи за приготвяне и много вкусни съботно-неделни тайни. Най-любимото ми в него е, че е сочен, а не сух, както би се очаквало от ‘кекс’.

Може ли да ми върнете есента, ако обичате?

Коминът на отсрещната болница пуши непрестанно и напомня, че макар и да изглежда като есен през прозореца, всъщност отдавна се усеща като зима. Рано стана студено тук в Гьотинген, а мислех, че годинината ще се реваншира за краткото лято с мека и дълга есен. То есен имаше, дори беше и красива, така че не би трябвало толкова да ни дреме колко е дълга.

Дневната светлина също не е никак щедра. Събудиш се по тъмно, прибереш се по тъмно. В пет часа следобед се чудиш дали е време пак да си лягаш. Лягаш си, да, ама не ти се спи, естествено! Една тъмнина през деня може да те извади от строя дори и след хилядолетия човешка еволюция.

Есен или зима, пак ще готвя

Все по-често в студените дни се поддавам на готварския импулс, който ме тегли към стари книги и нови хрумвания. Разглеждането на кулинарни рецепти е понякога много разтоварващо. Едиствено дето огладняваш по някакъв несъзнателен механизъм и неизбежно се стига до ядене след това.

Тъй, с разлистването на старите готварски книги, попаднах на една рецепта, която оттогава правя редовно. Много е сполучлива, резултатът е вкусен до припадък. Може да засити спокойно четиричленно семейство през почивните дни (на едно хранене). Затова правя този солен кекс с праз лук обикновено събота или неделя. Колко е хубаво да печем през зимата нещо във фурната. Хем хапваме вкусно, хем се затопляме като се въртим около печката.

Тази рецепта е и чудесен начин да използваме останал праз или лук, защото може да се приготви и само с единия от тези продукти. За разлика от постната баница с гъби и лук, тази рецепта включва сирене и яйца, а и не използва кори. Ако искате да направите баница с праз и без животински продукти, вижте тази рецепта.

Приготвянето на този солен кекс с праз лук е лесно, защото всичко се разбърква в една купа, прехвърля се в тава и се пече. Само дето печенето е малко по-дългичко, а от миризмата от фурната на човек му се иска да го извади и изгребе с лъжица преди да е станал. Но търпението се възнаграждава 🙂

Стъпките са лесни за следване дори само по снимките, но ще намерите и обяснение по-надолу, което може да се принтира.

Солен кекс с праз лук

Servings

6

servings
Prep time

30

minutes
Cooking time

50

minutes

Откакто открих соления кекс с праз лук, той се превърна в една от любимите ни лесни, бързи за приготвяне и много вкусни съботно-неделни тайни.

Продукти

  • 1 стрък праз

  • 2 средно големи глави лук

  • 80 мл зехтин

  • 125 гр брашно

  • 1/2 ч.л. бакпулвер

  • 3 яйца

  • 200 гр кисело мляко

  • 300 гр бяло сирене (краве или козе/овче)

  • 125 гр настърган кашкавал

  • 4 с.л. ситно нарязан магданоз

  • сол, черен пипер на вкус

Приготвяне

  • Почистете лука и праза и ги нарежете – лука на дребно, праза на колелца.
  • Задушете лука и праза в зехтина на слаб огън около 10 минути. Покрийте съда с капак. Оставете настрана да изстине.
  • Загрейте фурната на 180°C (160°C с вентилатор).
  • Покрийте тавичка с хартия за печене (диаметър 24 см).
  • В купа смесете брашното с бакпулвера. Добавете киселото мляко, яйцата, бялото сирене, настъргания кашкавал (отделете 2 с.л.), магданоза, задушените праз и лук и разбъркайте добре. Овкусете със сол и черен пипер.
  • Изсипете сместа в тавичката. Поръсете със заделените 2 с.л. кашкавал. Печете поне 40 минути, може да са нужни и 50 мин. до получаването на златиста коричка. Украсете със свежи подправки отгоре или сервирайте с маслини.

Съвет

  • Ако сиренето и кашкавалът са солени, няма нужда да добавяте допълнително сол. Овкусете само с черен пипер.
солен кекс с праз лук

Хареса ли Ви рецептата? Абонирайте се за блога за още рецепти и съвети като въведете имейл в полето отдолу (отстрани за десктоп-версията) и ни последвайте във Фейсбук или Инстаграм. Направихте ли рецептата? Ще се радвам да ми оставите коментар!

Не изпускай рецепти!

Споделете с приятели:

4 Comments

  1. Диана Ташева

    Страхотна рецепта! Много пъти съм я правила. В момента също. Благодаря!

    1. Благодаря, Диана! Радвам се!

  2. Здравейте! Сигурни ли сте, че количеството на брашното е 125 гр? Направих кекса, но се получи повече като фритата, отколкото като кекс. Според мен количеството брашно трябва да е повече.

    1. Здравейте! Да, получава се подобна на фритата консистенция. Като малко поизстине, се стяга обаче. Тъй като рецептата е от немска книга, не съм я променяла. Ако опитате да увеличите брашното, може да споделите дали Ви е харесало. Поздрави и успешно готвене!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Може да ти хареса: