Невероятно веган болонезе

невероятно веган болонезе

Остави се да бъдеш дръпнат от силата на това, което наистина обичаш.

Руми

Нали знаете онзи наситен, изпълнен с вкусове сос боленезе, от който устата ти се изпълва със слюнка? В него сякаш съвършено се преплитат солено и леко кисело, или пък леко сладко, не знаеш, но не те интересува, толкова е вкусен. Иска ти се веднага да объркаш малко паста с него, но можеш да го ядеш и просто така. За мен тази рецепта за невероятно веган болонезе максимално се доближава до оригинала. Въпреки, че е постно, това тук не е нещо скучно и посредствено, а интензивно, разгръщащо се в устата усещане за задоволство.

невероятно веган болонезе

Предимства на тази рецепта

Когато хапваме ястието вкъщи, въобще не забелязваме, че в него всъщност няма месо. Консистенцията е много близка до оригинала с кайма, което се постига с помощта на прекрасната червена леща.

Другото хубаво нещо на този сос, е че най-вероятно имате всички продукти в кухненския шкаф и може да го приготвите още сега.

Освен това имате тук една доста евтина, но полезна и хранителна вечеря или обяд – съдържа в изобилие фибри и растителен протеин. Така че не се бавете – направете си услуга и си пригответе тази вкусотия.

Трикове и съвети

За да получите едно наистина невероятно веган болонезе, няма да ви трябват много усилия. Всъщност това е една много лесна за изпълнение рецепта.

Червена леща

Лещата

Чудесно се получава, ако имате червена леща. Обикновено използвам небелена, която е по-твърда и запазва донякъде формата си при сваряване, но все пак е по-лесна и бърза за готвене от други сортове. Може да използвате и кафява леща, но с нея сосът ще има по едрозърнеста консистенция. Не е лошо, пак става!

Талиателе

Пастата

Изборът на паста също може да е от значение. Много подходящи видове са спагети, фетучини или талиателе. Нали знаете италианците колко голямо значение отдават на това, кой сос с какъв вид паста се комбинира. Все пак, ако имате друг вид и искате да си приготвите тази вкусна рецепта, не се колебайте, използвайте наличното.

Аромати и вкусове

Установих, че смесването на посочените долу в рецептата подправки, заедно с доматеното пюре, бульона, оцетът балсамико (може да замените със соев сос), лука и чесъна водят до получаването на много апетитен сос с умами привкус. За една веган рецепта, това е голям успех. Орехите пък правят соса още по-плътен и вкусен. Използвайте доматено пюре от тубичка, а не от буркан – то е по-интензивно и концентрирано.

Други подобни рецепти или допълнения

Още веган рецепти със средиземноморски привкус:

Патладжани с ориз и доматен сос

Киноа с тиквички, моркови и доматен сос

Веган песто със слънчогледови семки

невероятно веган болонезе

Приготвяне в стъпки

За точните мерки и продукти, вижте полето “рецепта” в края на страницата. Принтирайте го за да си запазите рецептата за това невероятно веган болонезе.

Изплакнете и накиснете червената леща за 15 до 30 минути в студена вода.

През това време нарежете лука и морковите на дребно и запържете в дълбок тиган в малко зехтин. Гответе ги около 7-8 минути на среден огън. Ако има нужда, добавяйте по 1 с.л. вода от време на време за да не загарят.

Нарежете чесъна, добавете го в тигана заедно с доматеното пюре, ригана, мащерката, солта и пипера. Гответе още 1-2 минути с непрекъснато бъркане.

Сос болонезе

Отцедете лещата и добавете към задушаващите се зеленчуци заедно с бульона, водата и орехите.

Сос болонезе

Оставете да ври на слаб огън за 20 минути. През това време сварете пастата за времето, указано на опаковката. Отцедете я без да я изплаквате и оставете настрана.

Добавете доматите към соса болонезе и варете още 10 минути. Добавете балсамовия оцет накрая и овкусете със сол и черен пипер.

Сос болонезе веган
невероятно веган болонезе

Смесете пастата със соса непосредствено преди сервиране. Поръсете с накълцан магданоз. Ако не смятате да изядете всичко наведнъж, съхранявахте отделно соса от спагетите.

Рецептата е адаптирана от този сайт.

Невероятно веган болонезе

Порции

5

Подготовка

20

minutes
Готвене

40

minutes

Продукти

  • 250-300 г паста, несварена

  • 1 ч.ч. червена леща

  • 1 голяма глава лук

  • 1 голям морков

  • 3-4 скилидки чесън

  • 1/4 ч.ч. орехи, смлени или нарязани на ситно

  • 1 консерва белени домати, нарязани или смачкани с ръка

  • 3 с.л. доматено пюре от тубичка

  • 1 с.л. балсамов оцет (или 2 с.л. соев сос)

  • 3 ч.ч. зеленчуков бульон (или сух бульон и 3 ч.ч. вода)

  • 1,5 ч.л. сол

  • 1 ч.л. сух риган

  • 1 ч.л. суха мащерка

  • черен пипер на вкус

  • пресен магданоз (по желание)

  • 2 с.л. зехтин за готвене

Приготвяне

  • Изплакнете и накиснете червената леща за 15 до 30 минути в студена вода.
  • През това време нарежете лука и морковите на дребно и прехвърлете в дълбок, загрят тиган с малко зехтин. Гответе ги около 7-8 минути на среден огън. Ако има нужда, добавяйте по 1 с.л. вода от време на време за да не загарят.
  • Нарежете чесъна, добавете го в тигана заедно с доматеното пюре, ригана, мащерката, солта и пипера. Гответе още 1-2 минути като постоянно разбърквате.
  • Отцедете лещата и добавете към задушаващите се зеленчуци заедно с бульона, водата и орехите.
  • Оставете да ври на слаб огън за 20 минути. През това време сварете пастата за времето, указано на опаковката. Отцедете я без да я изплаквате и оставете настрана.
  • Добавете доматите към соса болонезе и варете още 10-20 минути докато лещата е напълно сварена. Добавете балсамовия оцет накрая и овкусете със сол и черен пипер.
  • Смесете пастата със соса. Поръсете с накълцан магданоз.

Съвет

  • Ако не смятате да изядете всичко наведнъж, съхранявахте отделно соса от спагетите.

Оставете се да бъдете дръпнати от силата на нещата, които обичате. Ако обичате готвенето – наслаждавайте се на всяка стъпка. Не се страхувайте от грешки и лоши резултати. Упражнявайте се и успехите ще дойдат.

Хареса ли ви рецептата? Абонирайте се за блога за още рецепти като въведете имейл в полето отдолу (отстрани за десктоп-версията) и ни последвайте във Фейсбук и Инстаграм. Ако пък искате веднага да споделите нещо с мен, използвайте полето за коментар отдолу.

Не изпускай рецепти!

Споделете с приятели:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Може да ти хареса: